Eskola & Suoniemi: Mielipidekirjoitus AL:ssa 3.6.2012: METSISTÄ RAHAA KAUPUNGIN LAARIIN

METSISTÄ RAHAA KAUPUNGIN LAARIIN

Tampereen kaupunki on säästöjen edessä. Säästämisen ohella sama vaikutus on tulojen lisäämisellä. Kaupungilla olisi nyt erinomainen mahdollisuus hyödyntää METSO-ohjelmaa ja tehdä rahaa retkeilymetsillään.

Nykyisin Tampereella on suojeltua metsää noin 0,8 %, kun monissa suurissa kaupungeissa tämä luku on paljon suurempi. Luonnonsuojeluohjelman luonnoksessa on tavoitteena saada maapinta-alastamme suojelluksi metsäksi noin 1.4 %. Mielestämme se on aivan liian vähän, ja kuten Jere Nieminen ansiokkaasti mielipidekirjoituksessaan (AL 16.5.2012) asiaa käsitteli, suojeluprosenttia voisi nostaa helposti noin 4 %:in vuoteen 2020 mennessä, jos osa retkeilymetsistä, jotka ovat luontoarvoiltaan merkittäviä, muutettaisiin suojelumetsiksi.

Kintulammen, Kulkkilan, Nallin ja Pirttijärven retkeilymetsät ovat pinta-alaltaan noin 1200 hehtaaria. Ne ovat tällä hetkellä virkistyskäytössä, eivätkä toimi talousmetsinä, eli niille ei ole asetettu taloudellisia tavoitteita. Lisäksi suojelun piiriin voisi sisällyttää noin 160 hehtaaria luontoarvoltaan arvokkaita talousmetsiä, jolloin yhteensä suojelluksi saataisiin tuo 4 % maapinta-alasta.

Huomionarvoista on se, että ehdotukseen ei sisälly yksityisten metsiä, vaan kaikkien kuntalaisten yhteisiä metsäalueita. Suojelumetsissä voi jatkossakin kokea suunnistamisen riemua, liikkumisen iloa, nauttia jokamiehen oikeuksista ja mielestämme näissä metsissä olisi sallittava myös esim. hirvieläinten metsästys.

Ympäristö- ja maa- ja metsätalousministeriön Metso-ohjelma mahdollistaa metsänomistajan saavan tuloja metsäluonnon suojelusta ja hoidosta. Ohjelma tarjoaa vaihtoehtoina metsän pysyvän suojelun, määräaikaisen suojelun ja metsäluonnonhoidon. KuntaMetso-ohjelma taas tukee kuntia niiden omistamien metsien METSO-arvojen kartoittamiseksi ja suojelemiseksi. Kunnat voivat saada 50 % osittaiskorvausta omien metsiensä METSO-luokiteltujen kohteiden vapaaehtoisesta suojelemisesta. Valtio voi myös ostaa tai vaihtaa kuntien metsiä, jotka täyttävät hankkeen luonnontieteelliset perusteet.

Nostamalla nykyistä metsien suojelumäärää 4 %:n saisimme valtiolta miljoonaluokan taloudellisen korvauksen ja arvokasta ja monimuotoista metsäympäristöä säilyisi nykyisille ja tuleville kaupunkilaisille ja lisäksi nousisimme metsiensuojelun kärkikaupunkeihin. Kaikki siis voittaisivat; kaupungin talous kohentuisi, metsien eliöstön monimuotoisuus turvattaisiin ja päälle tulisivat vielä koko maakuntaa koskevat imagohyödyt. Varsinkin, jos ehdottamamme suojelu olisi lähtölaukaus Teiskon kansallispuistohankkeelle.

Vesa Eskola, Kaupunginvaltuutettu (vihr)

Juhana Suoniemi, Maakuntahallituksen jäsen (vihr)