Anna Kontula – Luova brändi lautasella

Anna Kontula, kansanedustaja

Eletään riista- ja keruukauden kiireisiä viikkoja. Maa on sienistä sakea, ja pusikoissa suhisee. Sorsien, hanhien ja erilaisten metsäkanalintujen lisäksi tähtäimessä on muutaman viikon päästä havumetsien vagabondi, hirvi.

Syksyn satokauden ollessa parhaimmillaan, on keskustelu metsän antimien luomuarvosta jälleen ajankohtainen. Viranomaislähteiden mukaan ei metsämarjoja pidä kutsua luomuksi, kantarellista taikka sisävesien muikusta puhumattakaan. Me kun emme voi olla täysin varmoja millaisille myrkyille luonnon eläväiset kasvukaudella altistuvat. Samoin voi olla, että se eväsleivän jämä, jonka nälkäinen hirvi retkeilijän jäljiltä löysi, piti sisällään natriumglutamaatilla maustettua makkaraa.

Voidaan tietysti kysyä, mihin tuollaista luomuleimaa nyt edes tarvitaan. Kai sivistynyt kansalainen, muutenkin ymmärtää, miten riista ja keruutuotteet erottuvat edukseen ruokalautasella. Luonnon kiertokulun mukaan kasvanut eväs ei lehtimerkkiä tai leppäkerttua kaipaa.

Toisaalta, tällä television äitien tekemän ruuan aikakaudella on sekin mahdollisuus, ettei jokainen kuluttaja osaa tehdä eroa tehopossun, luomulehmän ja riistaeläimen välillä.  Voi syntyä kierosti looginen epäily, ettei hirvipaisti – koska sitä ei saa markkinoida luomuna – täyttäisi sellaisia luomulle asetettuja ominaisuuksia kuten puhtaus, hyvä elämä ja hyvä maku.
Luomu on supertrendikästä, ja sen markkinat kasvussa. Tässä valossa on ymmärrettävää että ruuan jalostajat ja myyjät penäävät metsän antimille luomuleimaa. Kun emme nyt kuitenkaan saa vihjata luonnon tuotteiden olevan luonnonmukaisia, koska sana riista on jotenkin groteski ja koska pelkkä mustikka ei ole enää pelkkä mustikka, on meidän keksittävä uusi brändi.

Yhden illan konseptisuunnittelun tuloksena se kirkastui: luomuväki ja Evira eivät ole vielä lukinneet sanaa ´luonnonvarainen`; niinpä näpsäkkä Luova paisti sovelluksineen on yhä vapaasti käytettävissä.

Sen sijaan että meidän täytyy selittää että puolukka on varvikosta, torvisieni mättäältä ja neulamuikku vapaasti kasvanut, lanseeratkaamme luova ruoka!

www.annakontula.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Anna Kontula – Luova brändi lautasella syyskuu 29, 2012Vesa Eskola -

    Anna Kontula, kansanedustaja

    Eletään riista- ja keruukauden kiireisiä viikkoja. Maa on sienistä sakea, ja pusikoissa suhisee. Sorsien, hanhien ja erilaisten metsäkanalintujen lisäksi tähtäimessä on muutaman … Lue lisää