Eskolan ja Sasin Ilkan mielipidekirjoitus Tampereen säästöistä AL:ssa 2.7.2012

Tampereen säästöt ovat välttämättömiä

Tampereen kaupunginvaltuusto teki 18.6.2012 säästöpäätöksiä kuluvan vuoden talousarvioon, sillä kaupungin kasvaneet menot ja vähentyneet tulot eivät muutoin mahdollistaneet suunnitellussa budjetissa pysymistä. Erikoissairaanhoidon menojen kasvu ja verotulojen arvioitua pienempi kertymä ovat keskeisiä syitä tälle korjausliikkeelle. Julkisuudessa esitetyt väitteet mm. keskusareenan tai rantaväylän tunnelin kustannuksista eivät ole syinä nyt tehdyille säästöille.
XL-ryhmittymä esitti jo kaupunginhallituksessa eri lautakunnissa pääsääntöisesti yhteisymmärryksessä eri puolueiden kesken laadittujen säästöesitysten hyväksymistä talouden tervehdyttämiseksi. Halusimme kunnioittaa lautakuntien asiantuntemusta säästöjen kohdentamisessa. Tätä menettelytapaa eivät kaupunginhallituksessa kuitenkaan hyväksyneet SDP ja vasemmistoliitto, jotka esittivät säästöjen palauttamista valmisteluun. Enemmistön voimin äänestimme kuitenkin säästöt valtuuston päätettäväksi.
Ryhmä 28 (SDP, vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja SKP) toivat oman varjobudjettinsa äänestykseen vasta valtuuston kokouksessa, missä sitäkin jouduttiin useamman valtuutetun voimin pyytämään julkisesti arvioitavaksi. Sinänsä vaihtoehtoiset esitykset ovat tärkeitä, sillä niissä voi aina olla jotain uutta ja hyödynnettävää. Kuitenkin on tarkoituksenmukaista, että tällaiset esitykset toimitetaan kaikkien valtuutettujen nähtäviksi etukäteen, ellei tavoitteena ole vain poliittinen teatteri ja periaatteellinen asioiden äänestyttäminen. XL-ryhmittymä haluaa kantaa vastuuta myös vaikeina aikoina.
Ryhmä 28:n menonlisäysesityksiin kuuluivat jälleen mm. Tohlopin talviuimareiden sauna, jonka XL-ryhmä kaupunginhallituksessa karsi menoista pois. Vaihtoehtoiset säästöesitykset olivat useassa tapauksessa jo käytettyjä tai ylimalkaisesti kohdennettuja määrärahoja. On mahdotonta säästää vaikkapa tämän vuoden osalta tunnelin niistä suunnittelurahoista, jotka on jo käytetty.

 

Ostopalveluita on toki arvioitava kriittisesti, mutta niistäkään ei voi kategorisesti karsia kesken sopimuskauden. Lisäksi ostopalvelujen vähentäminen tarkoittaa luonnollisesti kuntalaisten palvelutason heikentämistä. Puolen miljoonan atk-kulujen säästön kohdentaminen puuttui kokonaan. Ainakin terveydenhuollossa on nimenomaan panostettu atk-palveluihin, jotta aikaa säästyisi olennaiseen, eli potilaiden hoitoon.
Kaupunginhallituksen ja valtuuston kokousten välillä etsittiin XL-ryhmän voimin vielä lisäsäästömahdollisuuksia, joita löytyikin mm. hallintokuluista. Näin säästyneillä rahoilla saimme mm. lukio-opetuksen leikkaukset merkittävästi pienemmiksi.
Nykyisen taloudellisen epävakauden aikana on valitettavan todennäköistä, että nämä säästöt eivät jää viimeisiksi. Tulevaisuudessa olisi suotavaa saada mahdollisimman suuri tuki säästöohjelmille ja tuleville talousarvioille Tampereen menestyksen takaamiseksi. Kompromisseja ja sovittelukykyä kaipaamme kaikilta valtuustoryhmiltä, niin omista kuin muistakin ryhmistä. Yhdessä olemme vieläkin vahvempia luotsaamaan kaupunkia tulevien taloudellisten ahdinkojen läpi.

Vesa Eskola, kaupunginhallituksen jäsen (vihr)

Ilkka Sasi, kaupunginhallituksen jäsen (kok)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Anna Kontula – Luova brändi lautasella syyskuu 29, 2012Vesa Eskola -

    Anna Kontula, kansanedustaja

    Eletään riista- ja keruukauden kiireisiä viikkoja. Maa on sienistä sakea, ja pusikoissa suhisee. Sorsien, hanhien ja erilaisten metsäkanalintujen lisäksi tähtäimessä on muutaman … Lue lisää