HYVÄN ALKU ON EMPATIA

HYVÄN ALKU ON EMPATIA

Ikäihmiset ovat tehneet vuosikymmenien ajan töitä turvatakseen eläkkeensä ja maksaneet veronsa vanhuuden varalta. Suomessa eivät nuoremmat sukupolvet enää useinkaan huolehdi vanhuksistaan, vaan iäkkäiden on selvittävä viimeisistä vuosistaan joko kotona ulkopuolisen avun turvin tai laitoshoidossa, joka Suomessa perinteisesti on ollut sairaalahoidon kaltaista.

Tulevaisuudessa vanhusväestön määrän kasvaessa myös heidän hoitonsa on yhä kalliimpaa. Pitkään on puhuttu siitä, että toimintoja muuttamalla ja ajattelemalla palveluketjuja uudelleen, saataisiin hoiva aikaan taloudellisemmin ja tuottavammin. Mielestäni osa tällaisesta keskustelusta on lähinnä muodollista poliittista jutustelua, joka ei todellisuudessa ole johtanut mihinkään.

Vanhustenhoidossa on tärkeätä olla unohtamatta auttavien käsien määrää. Hallituksen alkusyksyn ratkaisu henkilöstömitoituksesta ei ollut optimaalinen, vaan päättäjiä tuntui hirvittävän se hinta, mitä lisätyövoima vaatii. Kieltämättä palkkakulut kasvavat, mutta uskon ihmisten maksavan veroja juuri siksi, että saadakseen riittävät ja laadukkaat palvelut. Työtapoja voi toki aina kehittää, mutta itse en haluaisi, että vointiani tarkkaillaan vain etälaitteilla, jotka rekisteröivät elintoimintojani. Haluan päättää ja keskustella toiveistani ihmisen kanssa, en koneen tai esimerkiksi Hatanpäällä olevan helpdeskin kanssa!

Hyvinvointiteknologialla on tietysti oma sijansa terveydenhuollossa, mutta ihminen tarvitsee jokapäiväisessä elämässä sosiaalisia kontakteja, huomioonottamista, kuulluksi tulemista ja tunnetta että hänen asiansa on tärkeätä ja ainutlaatuista. Sitä ei valitettavasti saada aikaiseksi webkameroiden tai tunteettomien piuhojen avulla.

Vanhuudessani haluan minua hoidettavan empaattisesti, osaavin käsin, kuuntelevin korvin ja ”suurella syrämmellä”. Kuulostavatko nämä toiveet mahdottomilta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Anna Kontula – Luova brändi lautasella syyskuu 29, 2012Vesa Eskola -

    Anna Kontula, kansanedustaja

    Eletään riista- ja keruukauden kiireisiä viikkoja. Maa on sienistä sakea, ja pusikoissa suhisee. Sorsien, hanhien ja erilaisten metsäkanalintujen lisäksi tähtäimessä on muutaman … Lue lisää